"Dames Oosterend winnen oefenderby"

Het meidenvoetbal zit in de lift. Bij SV Oosterend hebben 18 dames de stoute voetbalschoenen aangetrokken en zijn een team begonnen, een groep van 17 meiden die zich bij ZDH hebben aangesloten traint sinds bijna een jaar elke donderdag. Competitie wordt nog niet gespeeld, maar de meiden troffen elkaar zondag voor een oefenwedstrijd. Oosterend won met 5-2.

ZDH, De Koog en Oosterend beschikken sinds kort elk over een meidenteam, Texel’94 heeft al langer een damesteam dat goed presteert. Competitie wordt nog niet gespeeld, maar vanaf het komende seizoen willen de dames uit Oosterend wél om de punten spelen. Deelname aan een overkantse competitie zit er voor de Hoornders waarschijnlijk niet in, omdat veel speelsters door bijbaantjes op zaterdag zijn verhinderd. De trainingen worden trouw bezocht en de hoop is gevestigd op een Texelse competitie en onderlinge wedstrijden.

Maaike Koning pleegde drie maanden geleden voor Oosterend veel telefoontjes om zoveel mogelijk dames bij elkaar te krijgen. Met succes, want op papier zijn er 19 meiden die met veel plezier en inzet voetballen. Elke dinsdag trainen ze onder leiding van Jan-Jaap Hin en keepertrainer Auke Vermeulen. Het team van ZDH, dat elke donderdag onder leiding van Henk Dekker en Johan van der Ster traint, varieert in leeftijd van twaalf tot zestien jaar.

Zo’n 35 toeschouwers zagen hoe de meiden van SVO en ZDH onder leiding van scheidsrechter Auke Vermeulen om 15.00 uur  aftrapten. In het eerste kwartier waren de dames van ZDH sterker en lieten de bal op het vochtige en zwaar bespeelbare veld beter rond gaan dan hun Strender opponenten. Voor alle spelers was het wennen om op een groot veld te spelen, met name aan de posities en buitenspel. Dat laatste had Oosterend iets beter onder de knie dan de Hoornders, want die stonden in de eerste helft een aantal keer meters buitenspel. Desondanks een boeiende wedstrijd, waarin beide partijen luid werden aangemoedigd. ZDH kwam in de 13de minuut op voorsprong door een hard schot van Chantal Bakker, keepster Inge Kooger was kansloos. De dames van Oosterend die een kopje groter en gemiddeld wat ouder waren, kregen daarna meer grip op de wedstrijd. De gelijkmaker liet voor de SVO-aanhang lang op zich wachten, want de verdediging van ZDH stak goed in elkaar. Toch was het Annie Brouwer die keepster Marieke de Graaf met een straks schot passeerde en haar ploeg op gelijke hoogte bracht. ZDH vocht terug en korte tijd later bracht Daphne van der Ster na een mooie aanval de stand op 1-2, tevens de ruststand.

In de tweede helft waren in het team van Oosterend veranderingen aangebracht, die goed uitpakten Het liep bij SVO wonderwel goed en al na één minuut scoorde Marissa Zegel de gelijkmaker. ZDH zocht gevaarlijk de diepte, maar de keepster en verdediging van de Strenders hielden stand. In de tiende minuut scoorde Marissa Zegel een fraaie treffer, haar tweede die middag. Ze joeg de bal in de kruising, de keepster van ZDH was kansloos. SVO voerde de druk op en kansen volgden elkaar in hoog tempo op. Soms leek het balgevoel te ontbreken, maar toeschouwers vertrouwen erop dat de stijgende lijn zich bij beide ploegen voortzet. Annie Brouwer kreeg het in de laatste vijf minuten op haar heupen, schoot er nog twee in en bracht de eindstand op 5-2 in het voordeel van Oosterend.