"Erevoorzitter opent kantine ZDH met gericht schot"

 
'Met een trefzeker schot opende ere-voorzitter Ferry Zwanenburg vrijdag de nieuwe kleedaccommodatie van ZDH. Zowel spelers als scheidsrechter hebben voortaan de beschikking over een moderne kleed-, toilet- en doucheruimte. Het gebouw is de kroon op de inspanningen van de club die dit jaar het 75-jarig bestaan viert. Voorzitter Jaap Lap: ‘ZDH is klaar is in de toekomstvisie 2000-2020, de club is klaar voor een vitaal Den Hoorn en we zijn klaar voor het plan Jeugd in Beweging.’
Overkantse scheidsrechters die in het verleden op bezoek kwamen bij ZDH, keken hun ogen uit. Een prachtig veld, vaak zelfs onder de slechtst denkbare omstandigheden bespeelbaar, gelegen tegen de duinen, keurig verzorgde reclameborden en een royale en moderne kantine. Pas wanneer voorzitter Jaap Lap de arbiter naar zijn kleedkamer begeleidde, moest de doorgaans welbespraakte Hoornder zijn uiterste best doen om een acceptabele uitleg te bedenken voor het schamele onderkomen, die er doorgaans op neer kwam dat je van een kleine club niet veel meer mag verwachten. Ferry Zwanenburg relativeerde dit overigens enigszins. Als oud-speler, -secretaris en -voorzitter van de club had hij de tijd nog meegemaakt dat de club helemaal niet over aparte kleedkamers beschikte. Hij memoreerde hoe de bouw van een houten kleedhok in 1946 als een sprong voorwaarts werd beschouwd en dat datzelfde gevoel rond 1960 terugkeerde toen de club zich een stenen kleedgebouw kon permitteren. Ook vrijdag overheerste dat gevoel bij Zwanenburg, die ZDH complimenteerde en feliciteerde.
Want het oude bouwsel kon niet tippen aan de nieuwe accommodatie, met twee royale kleedkamers, moderne douche- en toiletruimte, met daarnaast een ruime kleedkamer voor de scheidsrechter, die eveneens over alle benodigde voorzieningen beschikt. Tevens is er ruimte voor de CV-installatie, een ballenhok, etc. Lap: ‘We lopen hier voortaan apentrots rond.’
De voorzitter memoreerde hoe de financiering van de nieuwe kleedaccommodatie dankzij een bijdrage uit de Raboton (€10.000,-) en een fikse subsidie van de gemeente (eenderde van de begroting van €92.000,-) en de verkoop van obligaties aan supporters tot stand was gekomen. Cees Buijsman, Leen van Elk Sieme de Jager, Ton Arnout en Jan Hoogewoning behoorden tot de vrijwilligers die er dankzij de vele vrije uren die ze er in staken van onschatbare waarde waren geweest en werden daarom in het zonnetje gezet. Een royaal gebaar was er van RAB. Namens dit bedrijf had Huug Snoek een vette cheque meegenomen, geld dat de vrijwilligers volgens Snoek zelf bij elkaar hebben verdiend.
Club en vrijwilligers kregen eveneens lof toegezwaaid door burgemeester Joke Geldorp, die binnen het college deze opening had geclaimd, omdat ze die als een ‘thuiswedstrijd’ beschouwde. Door een misverstand op het raadhuis kon ze de voorzitter nog geen wedstrijdbal overhandigen, maar ze beloofde dit goed te maken tijdens de eerste thuiswedstrijd, die ze met een ‘elegant tikje’ wil aftrappen. Haar felicitaties aan de club waren welgemeend. Onder de vele andere en schriftelijke felicitaties ook die van oud-scheidsrechter betaald voetbal Jan Keizer en zijn echtgenote.
De nieuwe kleedaccommodatie zal volop worden gebruikt. Onder meer komende zomer door de B-junioren van Excelsior, de club waar Sieme Zijm voetbalt, die komende zomer op het ZDH-veld een wedstrijd spelen tegen een Texelse selectie. De belangstellenden konden in de in 1998 vernieuwde kantine De Spil tevens kennis nemen van het nieuwe meubilair, dat door Landal Greenparcs beschikbaar was gesteld.
 

Terug