3 november 2002: Vesdo - ZDH  1-2  (1-1)

"Spraakmakende zege voor kalm ZDH"

ZDH heeft zondag in Schagerbrug een spraakmakende zege behaald op kampioenskandidaat Vesdo (1-2). De spelers van de thuisploeg lieten zich vooral in de tweede helft zo van de wijs brengen door de beslissingen van de scheidsrechter, dat ze het te druk hadden met schelden om nog aan voetballen toe te komen. De Hoornders bleven kalm en profiteerden optimaal.
Commentaar op de leiding is zelden lonend. Het is een waarheid als een koe, die echter nog onvoldoende was doorgedrongen tot de spelers van Vesdo. Door iedere beslissing van hem luid te betwisten, riepen ze de toorn van de scheidsrechter over zich af. Gevolg was dat de man in het zwart in geval van twijfel consequent in het voordeel van de Hoornders floot, waardoor de gastheren nóg bozer werden, al harder begonnen te schelden en geregeld ook onnodige overtredingen begingen. Dat kwam hen op drie gele kaarten te staan, terwijl één speler voortijdig van het veld werd gestuurd. Toen ook de toeschouwers van de thuisploeg de scheidsrechter begonnen uit te jouwen, werd de sfeer erg vervelend. Eén van de spelers van Vesdo liet zich ook na afloop van de wedstrijd nog het hoofd op hol brengen. Op weg naar de kleedkamer beledigde hij de scheidsrechter en kreeg prompt zijn tweede gele kaart en daarmee dus de rode kaart.
De ZDH-spelers bewezen zichzelf een goede dienst door steeds rustig te blijven. Ze maakten het Vesdo - dat met Oosterend de koppositie deelde - daardoor behoorlijk moeilijk. De thuisploeg had meer balbezit en meestal ook een licht overwicht, maar het aantal kansen bleef beperkt. De spitsen werden scherp gedekt door Peter Eelman, Fedor van Elk en Richard de Leeuw, die zich in de rug wisten gesteund door de alerte Erwin Kleinveld. De fysiek sterkere Vesdo-spelers moesten het daardoor hebben van schoten van afstand, maar vonden daarbij steeds de uitstekend keepende Chris Stolk op hun weg. Aan de andere kant zette ZDH enkele gevaarlijke counters op. In de eerste helft waren Mike de Bruijn en Michiel Dekker dichtbij een doelpunt, maar hun schoten vanaf de rand van het strafschopgebied waren niet goed genoeg.

Toch kwamen de Zwaluwen halverwege op voorsprong. Sjoerd Oosterhof draaide in het strafschopgebied om zijn tegenstander heen, die hem in een reflex vastpakte. Het was geen zware overtreding en omdat de ZDH-speler zich niet in scoringspositie bevond, zouden de meeste scheidsrechters hebben laten doorspelen. Deze aarzelde echter niet en floot voor een strafschop, die door Jan Willem Bakker vlekkeloos werd benut: 0-1. Vijf minuten voor rust kwam Vesdo op gelijke hoogte. De spits reageerde bij een corner alert op de hem geboden ruimte en kopte over de weifelende keeper Stolk heen (1-1).

In de tweede helft werd maar weinig gevoetbald. Het spel lag om de haverklap stil en mede daardoor kon het geërgerde Vesdo geen moment de hoge positie op de ranglijst waarmaken. ZDH deed wat het moest doen en nam halverwege voor de tweede keer een voorsprong. Uit een corner van Joop Rommets belandde de bal via een voet bij Fedor van Elk, die koelbloedig reageerde (1-2). Daarna bleef het erg spannend, maar in grote problemen kwam ZDH niet. De gasten kregen via de snelle Michiel Dekker zelfs kansjes op een grotere voorsprong, maar de keeper kwam steeds met de schrik vrij.
Tien minuten voor het einde moest de thuisploeg met een man minder verder. De grote en sterke spelbepaler verloor een duel van opponent Joop Rommets, die daarbij hulp kreeg van Jacco Kager. De Vesdo-speler vond dat hij op onreglementaire wijze was aangevallen, maar toen de scheidsrechter liet doorspelen, reageerde hij furieus en maakte een onbesuisde overtreding op Fedor van Elk, waarvoor hij werd bestraft met een rode kaart.
In de slotfase kreeg ZDH het nog even benauwd. Vesdo nam alle risico en drukte de tegenstander nog even ver terug. Het leverde nog twee kansen op. Eerst kopte één van de spitsen na een mooie voorzet vanaf de rechterkant rakelings over het doel. En op slag van tijd ontstond een gevaarlijke scrimmage, waarin de bal secondenlang op enkele meters van het ZDH-doel bleef liggen. Een Vesdo-speler ging schreeuwend naar de grond, met de bedoeling een strafschop te versieren, maar de getergde scheidsrechter hield zich doof voor alle protesten.
ZDH heeft zondag vrij en mag dus veertien dagen genieten van de overwinning. De volgende wedstrijd is een derby en wordt gespeeld in Oosterend.

ZDH: Christiaan Stolk - Peter Eelman, Erwin Kleinveld, Fedor van Elk, Richard de Leeuw - Wouter Bolier, Joop Rommets, Michiel Dekker, Jan-Willem Bakker - Mike de Bruijn (81. Niels) en Sjoerd Oosterhof (61. Jacco Kager).
Scoreverloop: 0-1 Jan-Willem Bakker (pen.), 1-1 Vesdo (corner) en 1-2 Fedor van Elk (scrimmage)

Speeldag 9: 3 november
Strandvogels - Jisp           2 - 2
Petten - WSW           3 - 3
Knollendam - Twisk           6 - 1
De Koog - Zuidermeer         0 - 2
GSV - Schellinkhout         3 - 3
Vesdo - ZDH           1 - 2
Vrij: Oosterend