11 december 2011: De Koog - ZDH  3-2  (1-2)

"De Koog wint derby"

Zwaluwen pakken toch periodetitel

Voor ZDH was de opdracht simpel, winnen bij De Koog om de periodetitel veilig te stellen. Bij elk ander resultaat was de ploeg afhankelijk van de uitslag bij Geel Zwart - Succes. Tot een kwartier voor tijd leek er niks aan de hand met een 1-2 voorsprong, maar in de slotfase boog De Koog de stand om in 3-2. Groot feest bij de thuisploeg en een rouwstemming bij de Zwaluwen. Totdat het nieuws uit 't Zand binnen kwam dat Succes had gewonnen. Daardoor heeft ZDH voor het eerst sinds heeeeeeel lang een periodetitel veroverd.
ZDH liet niks aan het toeval over en startte met de vertrouwde basis. Op de bank maar liefst vijf wissels, terwijl er maximaal drie ingebracht konden worden. Het is een teken dat iedereen onderdeel van het succes van ZDH wil zijn.
De Zwaluwen wilden hun eigen spel spelen en voorkomen dat de ploeg mee zou gaan in de opportunistische en fysieke spelstijl van de gastheren. Na een weifelend begin aan beide kanten vanwege de spanning die een derby met zich meebrengt, barstte de wedstrijd los. De Hoorners kwamen een paar keer goed door via Daan Wessels en Mike de Bruijn over de vleugels. Het dichtst bij een goal was De Koog. De inzet van Robin Schoo werd knap gekeerd door DaniŽl Bakker. Na een kwartier zorgde een afgemeten voorzet van Wessels op Hidde Struick voor de 0-1. Struick was ontsnapt aan de aandacht van Marcel Gieles en kopte hard raak. Al snel was het alweer 1-1. Een vrije trap werd door Fotique Camara bij de tweede paal neergelegd. Doelman Bakker ging onder de bal door, waarna Schoo uit een lastige hoek de bal binnen kon tikken.
In het vervolg had ZDH een licht overwicht zonder echt goed voetbal te spelen. De ploeg verloor te veel duels en hanteerde te veel de lange bal. Terwijl ZDH vaak wedstrijden naar zich toe heeft getrokken door voetballend via het middenveld de spitsen te bereiken. Ook door vroeg druk te zetten, maakte ZDH het de tegenstander vaak lastig. Ook vandaag gebeurde dit af en toe en leidde dit eenmaal tot een grote kans. Laatste man Peter Koorn gaf een te zachte bal op linksback Pieter List. Topschutter Pieter-Jan Eelman onderschepte de pass en bood Jelmer Bomas een mooie kans. Die had te veel tijd nodig, waarna Eddy Witte zich op de bal kon werpen. Het spel golfde op en neer en meer treffers konde eigenlijk niet uitblijven. Al was er ook een hoog toevalsgehalte in de aanvallen door het hanteren van de lange bal in combinatie met de harde wind.
De Koog gokte met name op de individuele acties van Robin Schoo. Hoewel jongeling Guido Boogaard een goede partij speelde, kwamen er toch een aantal gevaarlijk voorzetten van Schoo. ZDH verdedigde echter geconcentreerd en gaf weinig echte kansen weg. Al was bij standaardsituaties bij ZDH wel alle hens aan dek. De Zwaluwen hadden met Eelman hun gevaarlijkste man en bezorgde De Koog handen vol werk. Eelman had moeite om los te komen aan een overmacht van verdedigers en werd goed buiten het strafschopgebied gehouden. Eenmaal drong hij wel de 'zestien' binnen en werd hij gevloerd. De ontspannen leidende scheidsrechter Borst zag er geen penalty in. Even later zag De Bruijn na een actie vanaf de middenlijn zijn vlammende schot net naast verdwijnen. Toch kwam ZDH vlak voor rust aan de leiding. Struick veroverde de bal op het middenveld, hield het overzicht en lanceerde Eelman. Die was weg en rondde in de 1 tegen 1 sitautie beheerst af.
ZDH wist dat een 2-1 voorsprong nog geen zekerheid gaf voor de overwinning. Afgesproken was om op zoek te gaan naar de derde treffer met beter voetbal dan in de eerste helft. Ondanks de goede bedoelingen lukte dit nauwelijks. Camara zag een makkelijk gegeven vrije trap door Bakker uit het doel worden gestompt. Aan de andere kant schoot Eelman naast. Ondertussen kwamen Gijs de Graaf (na een uur) en Maurits Lap (ruim een kwartier voor tijd) in het veld voor respectievelijk De Bruijn en Wessels. Net na het inbrengen van Lap viel de gelijkmaker. Een voorzet vanaf de linkerkant van ZDH belandde plotseling bij de tweede paal en werd door invaller Glen Vonk tot doelpunt gepromoveerd: 2-2.
De Zwaluwen probeerde weer op voorsprong te komen en zagen aanvoerder Bart Boogaard boven op de lat koppen. Eelman trok vanaf links naar binnen en koos er voor om met zijn mindere rechter (zeker in verhouding tot zijn linker) op doel te schieten, terwijl Bomas en De Graaf wellicht in betere positie stonden. Ook viel een bal een paar keer net niet goed in de doelmond. De Koog had dit wel zo'n vijf minuten voor tijd. Weer viel een voorzet vanaf ZDH's linkerflank voor de voeten Vonk. Hoe hij het deed deed hij het, maar al vallend ging ook deze bal in het ZDH doel: 3-2. Ondanks wanhopige aanvalspogingen van de Zwaluwen was dit ook de eindstand.
Bij De Koog was het meteen groot feest. De Hoornder voetballers dropen teleurgesteld af. Na tien minuten kon er toch een feestje worden gebouwd. Succes bleek Geel Zwart in 't Zand te hebben verrast. Het werd 2-1 voor Succes. Daardoor heeft ZDH alsnog de eerste periode gewonnen op doelsaldo ten koste van Geel Zwart. Na de nodige consumpties in De Koog, vertrok ZDH naar hoofdsponsor Paal 9 om zich te goed te doen aan spare ribs en satť.
Op 22 januarie hervat ZDH de competitie normaal gesproken weer met een uitwedstrijd tegen Dirkshorn voor de terugronde. Tot die tijd wordt er nog getraind en wordt op 1 januari de traditionele nieuwjaarswedstrijd gespeeld tussen ZDH 1 en oud spelers van de Zwaluwen. Tevens wordt tegelijkertijd de nieuwjaarsreceptie en de afscheidsreceptie van oud voorzitter Jaap Lap gehouden. Iedereen is welkom.
 
11 december 2011: De Koog - ZDH  3-2  (1-2)
ZDH: DaniŽl Bakker - Peter Zijm, Bart Boogaard, Jonas Leenhouts en Guido Boogaard - Mike de Bruijn (61.Gijs de Graaf), Remco Boogaard, Hidde Struick en Daan Wessels (76.Maurits Lap) - Jelmer Bomas en Pieter-Jan Eelman. Bank: Hans Berbťe, Marcel Boone, Sjoerd Oosterhof.
Scoreverloop: 0-1 Hidde Struick (Daan Wessels), 1-1 Robin Schoo, 1-2 Pieter-Jan Eelman (Hidde Struick), 2-2 Glen Vonk en 3-2 Glen Vonk.
Scheidsrechter: H.A.J. Borst
 
Speeldag 13 = 11-12-2011             P      
Sint Boys - Watervogels 1 - 2 1      
Geel Zwart - Succes 1 - 2 1      
Graftdijk - Wiron 3 - 2 1      
Dirkshorn - Nieuwe Niedorp 1 - 2 1      
De Koog - ZDH 3 - 2 1      
DWB - Kaagvogels 5 - 1 1      
Vrij: AGSV              
STAND PER 11-12-2011
  Team D W G V P Dv   Dt Ds Vp P  
1 ZDH 12 9 1 2 28 46 - 18 +28 8 1  
2 Geel Zwart '30 12 9 1 2 28 32 - 19 +13 8    
3 Graftdijk 12 8 1 3 25 40 - 26 +14 11    
4 Succes 12 8 1 3 25 24 - 14 +10 11    
5 De Koog 12 8 0 4 24 28 - 19 +9 12    
6 Nieuwe Niedorp 12 6 1 5 19 23 - 19 +4 17    
7 Dirkshorn 12 5 0 7 15 29 - 22 +7 21    
8 DWB 12 5 0 7 15 23 - 39 -16 21    
9 AGSV 12 4 1 7 13 26 - 29 -3 23    
10 Sint Boys 12 4 1 7 13 19 - 28 -9 23    
11 Wiron 12 2 4 6 10 17 - 20 -3 26    
12 Watervogels 12 2 1 9 7 23 - 53 -30 29    
13 Kaagvogels 12 1 2 9 5 12 - 36 -24 31    
Speeldag 14 = 21-1-2012               P      
Sint Boys - Graftdijk   -   2      
DWB - AGSV   -   2      
De Koog - Kaagvogels   -   2      
Dirkshorn - ZDH   -   2      
Geel Zwart - Nieuwe Niedorp   -   2      
Watervogels - Succes   -   2      
Vrij: Wiron              
 
Oud voorzitter van ZDH, Jaap Lap, heeft recent een heupoperatie ondergaan waardoor hij verstek moest laten gaan.
De beide aanvoerders Bart Boogaard en Bart-Jan Grisnigt.
Pieter-Jan Eelman aan de bal met Robin Schoo als toeschouwer.
Eelman tijdens ťťn van zijn dribbels.
Veel strijd op het middenveld.
Hidde Struick hoopt de bal in de diepte te krijgen van Eelman.
Jelmer Bomas heeft al oog voor Daan Wessels.
Jelmer Bomas met oud ZDH-jeugdlid Marcel Gieles in de rug.
Eelman haalt uit, terwijl Wessels zich voorbereid op het schaatsseizoen...
Eelman en Gieles. Bomas kijkt toe.
Mico Honingh verslagen op de grond.
Bomas tijdens een chicken-run.
Corner ZDH levert niks op.
Stijlvolle redding DaniŽl Bakker op een vrije trap van Fotique Camara.
De lengte van Bakker komt bij hoge ballen van pas.
Louis Bakker en Gerard Boogaard hier nog onwetend van het resultaat Geel Zwart - Succes.

Terug

 

© s.v. ZDH - Sportvereniging Zwaluwen Den Hoorn