19 februari 2017: AGSV - ZDH  0-1  (0-1)

"ZDH wint degradatieduel van AGSV"

In een matig duel heeft ZDH een zeer belangrijke zege geboekt op AGSV. In Aartswoud was het veld hobbelig en zacht en dat konden beide ploegen als oorzaak van het spel aandragen. Een mooi geplaatst schot van aanvoerder Jelmer Bomas, die voor het eerst dit seizoen in de basis startte, bleek uiteindelijk beslissend. Dankzij de zege hebben de Zwaluwen nu 4 punten meer dan nummer laatst AGSV en zijn de Hoornders tevens Flevo gepasseerd op de ranglijst op doelsaldo. De komende drie weken speelt ZDH thuis tegen respectievelijk Dirkshorn, Succes en Flevo.
De vakantievierende Marcel Boone werd als coach vervangen door oud trainer Gerard Boogaard. Hij koos er voor om de bijna 47-jarige Jean-Pierre van den Biggelaar samen met de 20-jarige Lars Boogaard in het centrum van de verdediging te zetten. Daardoor kon Jonas Leenhouts, die in de basis terugkeerde na een wedstrijd schorsing, doorschuiven naar het viermansmiddenveld. In de voorhoede was er voor het eerst dit seizoen een plek bij de eerste elf voor topscorer Jelmer Bomas, die voldoende hersteld bleek van een enkelblessure. Daardoor moest voorzitter Mike de Bruijn genoegen nemen met een plek op de bank.
De eerste doelpoging was van Remco Boogaard en vervolgens liet AGSV zich zien met twee schoten, waarbij keeper Daniël Bakker eenmaal de bal makkelijk kon vangen. Vervolgens kwam de wedstrijd niet echt los en was er veel balverlies over en weer. ZDH probeerde via het sterke middenveld de aanvallers te bereiken en slaagde daar nauwelijks in. Aan de andere kant was ZDH beducht op Maarten Deutekom. De snelle aanvaller is de goalgetter van de thuisploeg en scoorde vorig seizoen nog een hattrick tegen de Zwaluwen. Na twintig minuten hervatte doelman Bakker het spel met een korte bal op Lars Boogaard, die leed balverlies op een gevaarlijke plaats. Gelukkig was Bakker scherp en redde bekwaam met zijn hand. Een paar minuten later stuurde Tom Bijl de rappe Timo Westdorp weg over de rechtervleugel. Zijn voorzet viel voor de voeten van Bomas, die draaide naar binnen en verschalkte de keeper vanaf de rand van het strafschopgebied met een geplaatst schot in de verre hoek: 0-1. Zowel voor de aanvoerder als voor heel ZDH een enorme opsteker.
Daarna wervelde Westdorp opnieuw twee keer op de rechterkant, maar een tweede treffer bleef uit. Na ruim een half uur hielp ZDH de tegenstander aan een nieuwe kans. Deutekom verscheen alleen voor het doel en tikte de bal langs Bakker en óók langs de paal.
ZDH kwam na de thee sterk uit de kleedkamer en blufte de ploeg uit Aartswoud op alle fronten af. Goede kansen voor Westdorp en Remco Boogaard leverden geen succes op. Tien minuten na rust was Bakker opnieuw een sta in de weg voor Deutekom. Een paar minuten later krulde Bomas een vrije trap om de zwart gele muur heen en keeper Joop Stoop tikte de bal uit de hoek. Vlak daarna kreeg Hidde Struick vrije doortocht, maar zijn inzet werd ook gekeerd door Stoop. Ook een goede kans voor Bomas, die de bal uit een corner kon oppikken bij de tweede paal, zorgde niet voor de bevrijdende tweede Hoornder treffer.
In het laatste kwart van de wedstrijd ging AGSV opportunistischer spelen. Opnieuw Deutekom was gevaarlijk met een hard schot rakelings over het doel. Ondertussen kwam ZDH’s topscorer van dit seizoen, Mike de Bruijn, binnen de lijnen voor de moegestreden Bomas. De 37-jarige aanvaller was tot twee keer aan toe net niet zuiver met steekpassjes op Westdorp en invaller Bjorn Nichols (voor Westdorp in de ploeg gekomen), waardoor de wedstrijd tot het eind toe spannend bleef. Ondanks de lange ballen bleef ZDH verdedigend redelijk eenvoudig op de been. Al was het nog wel spannend toen een lage corner van de gastheren door iedereen werd gemist en vlak voor het doel langs rolde.
Na ruim negentig minuten maakte scheidsrechter Puts een einde aan de degradatiekraker en was de opluchting groot bij de Zwaluwen dat er eindelijk een wedstrijd werd gewonnen tegen een directe concurrent. Hopelijk kan ZDH de lijn doortrekken in de komende drie thuiswedstrijden en verder afstand nemen van de onderste twee plaatsen, die rechtstreekse degradatie uit de vierde klasse betekenen.

ZDH 1 Daniël Bakker - Tom Bijl, Jean-Pierre van den Biggelaar, Lars Boogaard en Guido Boogaard - Gijs de Graaf, Remco Boogaard, Hidde Struick en Jonas Leenhouts - Timo Westdorp (81.Bjorn Nichols) en Jelmer Bomas (C) (76.Mike de Bruijn).
Gele kaarten Remco Boogaard.
Bijzonderheid  Bij afwezigheid van Marcel Boone was deze wedstrijd Gerard Boogaard coach.